1 minut pe zi și obiectivul se va îndeplini! :-)

1 minut pe zi și obiectivul se va îndeplini! :-)

După mine, ieșirea din zona de confort reprezintă cel mai mare obstacol pe care, îndrăznesc să zic, unanim, îl avem de înfruntat. Îți sună cunoscut? Îți setezi un obiectiv, dar îl amâni de fiecare dată când ar trebui să te apuci de treabă. Ăștia mai deștepți ca noi, și anume cercetătorii, au zis că aceasta este doar o reacţie la încercarea noastră de a face prea mult, prea repede şi cât mai bine, lucru care generează frica de responsabilitate, în esență.

Deși sunt atâtea lucruri pe care ți-ai dori să le realizezi, prioritățile ar trebui să fie reprezentate de noi înșine, de viețile noastre, cu toate acestea tendința e să le amânăm, în loc să le realizăm. Și așa îți pierzi elanul, cum se zice, și chiar ajungi să elimini de tot din lista ta acele lucruri. Nu ai răbdare, nu îi dai timp acelui lucru să se instaleze în viața tau sau în structurile tale pentru a fi desăvârșit. Și aici intervine luminița de la capătul tunelului – tocmai din Japonia!

Tehhnica japoneză Kaizen

Principiul care stă la baza acestei tehnici se bazează pe a practica ceva pentru un minut, la aceeași oră, în fiecare zi. Pare destul de ușor, nu? Lenea nu ar trebui să fie o problemă; nu e ca și cum ai cere să facă ceva timp de 30 de minute în fiecare zi – ci doar pentru 60 de secunde.

Orice ți-ai propus, fă ceea ce-ti place, și fă-o pentru un minut pe zi. Ideea este că, dacă experimentezi bucurie și satisfacție în timpul acestei practici, îți vei dori să continui asta și a doua zi și așa mai departe.

Uneori, frica de eșec te împiedică să încerci. Dar trebuie să depășești această frică și lipsă de încredere și să te eliberezi de aceste sentimente de neajutorare. Păstrează-ți în minte doar acel sentiment de victorie, de succes, de îndeplinire a ceea ce ți-ai propus. Este tot ceea ce ai nevoie pentru a merge mai departe.

După ce ai făcut asta pentru un minut, în fiecare zi, după o vreme poți crește durata până la 5 minute – și vei ajunge în curând la 30 și chiar 60 de minute aproape fără să îți dai seama de asta. Vei fi uimit cât de mult poate să-ți schimbe viața 1 minut.

Am început să aplic tehnica asta de curând, având ca obiectiv practicarea meditației în fiecare zi. Pur si simplu nu reușesc nicicum să meditez în mod constant, zilnic. Folosesc această tehnică pentru a-mi face un obicei din a medita în fiecare zi, fără excepții. Pentru că meditația face minuni. Punct. Și voi scrie un articol separat despre meditație, pentru că îs atâtea de zis. Chestii utile, faine, practice – stay tuned până îmi adun ideile 🙂

Revenind, Kaizen originează din Japonia și a fost inventat de Masaaki Imai – da, chiar el, ”părintele îmbunătățirii continue”. Cuvântul în sine se împarte în două – „kai“ (schimbare) și „zen“ (bun). Împreună, aceasta înseamnă „schimbare în bine.“ Imai spune: „Mesajul strategiei Kaizen este că nu trebuie să treacă nicio zi fără să faci vreo îmbunătățire pe undeva.“ Și asta se aplică atât în plan personal, cât și profesional.

Deci, respiră adânc, gândește-te la ce dorești să realizezi, la țelul tău din prezent, și acordă-i 1 minut pe zi pentru a prinde viață. Mi-ar plăcea să aflu ce ai reușit să obții cu această tehnică – deci nu te sfii să îmi lași un comentariu. Cine știe, poate devii inspirația/motivația cuiva 🙂

” Vrei să urci? Fă-ţi scară din propriile tale realizări.” – aforism de Valeriu Butulescu

2 Replies to “1 minut pe zi și obiectivul se va îndeplini! :-)”

  1. Ma bucur sa constat ca a mai aparut un blog pentru sufletul meu si as putea spune, al tuturor celor dornici de cunoastere si dezvoltare spirituala. Imi plac scrierile tale, sunt la obiect si chiar daca pentru unele persoane mai evoluate spiritual sunt lucruri cunoscute si aplicate deja, pentru cei aflati la inceput de drum spre Sine si Adevar sunt foarte utile.
    Multumesc!
    Cu recunostinta,
    Cristina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.