Cum combatem stresul? Cu recunoștință.

Cum combatem stresul? Cu recunoștință.

Prea mulți oameni vor să facă cât mai multe lucruri foarte repede, iar când nu reușesc, ei experimentează un nivel ridicat de stres, care de fapt îi împiedică să ia decizii mai bune.

Principalul lucru care te împiedică să ai rezultate mai bune este abilitatea ta de a lua decizii rapide. Și principalul lucru care te împiedică să iei decizii rapide este stresul.

Stresul este o reacție chimică, este rezultatul modului cum percepi și interpretezi o anume situație, bazată pe înțelesul pe care i-l oferi în acel moment. Se întâmplă ceva, realizezi ce se întâmplă, zici ”Oh Doamne, asta e de rău.” Generezi o semnificație negativă iar corpul răspunde  eliberând un hormon numit cortizol. Iar cortizolul e magic, are abilitatea incredibilă ca în 7 minute să îți înjumătățească IQ-ul! Da, e adevărat. Gândește-te la momentele stresante și ai să găsești cu siguranță o situație în care ai procedat prostește, ca mai apoi să îți revii și să zici: ”Unde mi-a fost mintea?”

Dar ceeea ce ridică nivelul stresului este perspectiva noastră. Dacă vrei să obții ceva mai repede decât este probabil să se întâmple, vei crea mari oportunități ca stresul să apară.

Știi care e cheia spre a accepta stresul în viața ta? Recunoștința.

Din punct de vedere biochimic, există un singur hormon în corpul nostru care are capacitatea de a scădea nivelul de cortizol. Se numește dehidroepiandrosteron (DHEA). Este eliberat în mod natural atunci când trăim starea de recunoștință. Astfel cortizolul scade și DHEA îți sporește durata de viață și îți îmbunătățește starea de spirit.

Tot ce trebuie să faci este să te gândești la ceva pentru care ești recunoscător. Fii recunoscător pentru orice. Peste ceva timp vei spune ”Sunt atât de recunoscător că am avut revelația asta atunci”, ”Sunt atât de recunoscător că  s-a întâmplat cutare lucru”, chiar dacă la acel moment îl percepeai ca pe ceva rău.

Imaginează-ți că orice lucru ți se întâmplă de acum încolo, fiecare lucru rău care ți se întâmplă, indiferent ce este – de fiecare data să îți poți spune ”Ce trebuie să învăț acum? Care sunt beneficiile? Cum îmi va servi acest lucru?” Imaginează-ți că trăiești exact așa, că nu te opui stării de fapt, ci o accepți. Acceptare versus rezistență. Aste e cheia.

Sursa: Kerwin Rae

One Reply to “Cum combatem stresul? Cu recunoștință.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.