Gânduri negative vs gânduri pozitive

Gânduri negative vs gânduri pozitive

Oare e normal să ne lăsăm dominați de emoții sau de gânduri? Cumva am crescut cu toții cu ideea că ”E normal să sufăr, e normal să fiu supărat, e normal să fiu așa și pe dincolo.” Dar eu cred că ar trebui să vedem dincolo de aceste bariere, să învățăm să nu ne mai complacem în niște stări distructive care nu ne îmbogățesc existența, ci dimpotrivă, o îngreunează.

Mintea noastră e într-o continuă agitație, asta e natura ei, rulează în permanență ganduri. Iar noi trebuie să avem puterea să nu ne lăsăm agățați de acele gânduri, să nu lăsăm să preia controlul și să ne scufundăm în ele ca într-o piscină olimpică. E ok să stăm pe margine și să le privim doar. Nu trebuie să le luăm atât de mult în serios. Iar dacă nu le mai luăm atât de mult în serios, nici nu mai au cum să ne afecteze atât. Mă refer aici la acele gânduri care au o conotație negativă, desigur, și care, cred eu, există în proporție mai mare decât cele pozitive. Cumva ar fi frumos să putem să le selectăm. Ca atunci când asculți muzică și la un moment dat intră o melodie care nu îți place, care îți dă o stare de agitație și atunci o schimbi imediat cu alta care te liniștește, te calmează, te încântă. Așa trebuie să procedăm și cu gândurile negative, să le alungăm imediat ce apar; nu ne obligă nimeni să le ascultăm. Noi suntem ”la butoane” în permanență. Deci de ce să punem melodii urâte când sunt atâtea melodii frumoase care stau la coadă acolo să fie acultate și să ne încânte? Hai să ne scaldăm sufletele în acorduri pozitive.

Tehnica amânării

Există o tehnică pe care eu am încercat-o de cateva ori, și care funcționează, și anume: ori de câte ori îți apare în minte un gând negativ și automat și acel sentiment de neliniște/îngrijorare/frustrare, etc., trebuie să amâni să te gândești la acel lucru și să alegi o oră din ziua respectivă la care te vei gândi la acel lucru negativ. De exemplu, este ora 12 și îți vin în minte tot felul de negativisme. Ce faci? În primul rând realizezi că începi să te stresezi și apoi îți zici că te vei gândi la acel lucru la ora 18, de exemplu. Și când vine ora 18, fii sigur că nu îți vei mai aminti să te stresezi, sau dacă totuși îți amintești, atunci toate acele emoții negative vor fi mult mai scazute ca intensitate ca prima dată când ți-au aparărut în minte. Nu-i așa că-i simplu și frumos? 🙂

Amânarea este o tehnică rapidă și eficientă. Dar dacă vrei să lucrezi cu acele emoții și nu doar să le amâni, ci să le transformi în ceva pozitiv, atunci poți să întorci la 180 de grade modul cum vezi acea emoție. De exempu, îți vine în minte vânzatoarea de la magazin care s-a uitat urât la mine când i-ai cerut frumos să îți dea o bucată de brânză dintr-un calup neînceput, iar apoi ți-a și aruncat disprețuitor pachetul, iar tu te-ai simțit atacat. În loc să îți repeți fraze ca ”uite-o și pe asta cum se poartă, nu are educație, ce are cu mine” etc., ar trebui să modifici gradat aceste gânduri astfel: ”poate a avut femeia o zi mai proastă, cine știe ce probleme are acasă, cine știe cine a supărat-o, nu are nimic cu mine personal” etc. Și atunci toată perspectiva se schimbă, emoția aia negativă se transformă in ceva neutru apoi chiar în ceva pozitiv.

Închei acum cu un citat de Wayne Dyer care îmi place tare mult și la care sper să reflectezi și tu:

”Tu îţi creezi gândurile, ele îţi determină intenţiile, iar acestea îţi construiesc realitatea.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.