Meditația mindfulness sau prezența conștientă

Meditația mindfulness sau prezența conștientă

Meditația de tip mindfulness este una din practicile cu care am inceput să rezonez în urmă cu un an, împreună cu Qigong și yoga.

Acestea trei pot spune că sunt temelia procesului meu de autocunoaștere și vindecare holistică. Voi scrie separat despre fiecare în parte. Acum însă o să îți povestesc despre meditația mindfulness, dezvoltând pe rând întrebările pe care și eu mi le-am pus în legătură cu această tehnică.

Cum funcționează meditația mindfulness?

Meditația înseamnă de fapt familiarizarea cu propria minte. Ca să te familiarizezi, trebuie să o lași să existe. Nu-ți îndepărta gândurile, nu le controla. Trebuie să fii prieten cu mintea ta. Să te cunoști fără să te autoamăgești.

Să nu îți imaginezi că trebuie să stai în poziția lotus sau să te străduiești din greu să îți faci mintea să tacă, pentru că nu, mintea nu tace niciodată. Ceea ce contează cel mai mult e gândul cu care te așezi să meditezi, adică intenția pe care o ai. Dacă intenția ta e să te relaxezi, de exemplu, fără să te gândești exact la CUM vei face asta, atunci deja ești pe jumătate relaxat. Dacă te gândești cum să respiri, cum să stai sau cum să îți oprești gândurile, atunci nu vei face altceva decât să te stresezi și mai tare! Gânduri ca ”oare o să fiu destul de atent/oare cât durează” Nu-ți face un scop din a obține ceva din meditație, altfel mintea începe să lucreze și nu se mai relaxează. Altfel zis, ai un scop, foarte bine, tu vezi-ți doar de stat, de relaxat.

Mindfulness înseamnă să fii atent în mod deliberat la tine, la ce gândești, la ce se întâmplă în jur, și aici vine partea importantă – fără să judeci, fără să reacționezi, și să îți poți păstra starea asta în minte moment de moment. Scopul este să devii conștient clipă de clipă de trăirile tale, ca atunci când apare o emoție negativă, când ești supărat, să poți accesa acele instrumente care te fac să schimbi perspectiva, să alegi un gând care poate fi bun pentru tine, și nu unul disctructiv.

Este minunat să știi că te poți antrena pentru a căpăta acel echilibru interior, acea armonie cu tine și să ți-o poți păstra indiferent de ce se întâmplă în mediul exterior. Cu alte cuvinte, să devii efectiv mai atent, să îți extinzi conștiența în mod deliberat – dar către interior, ca atunci când apare un eveniment exterior perturbator, să fii de neclintit. Poate vei zice că tu știi ce faci, că te consideri o persoană atentă, ai scopuri, voință, etc. Dar toate astea sunt de fapt dictate de mintea subconștientă, de credințe, obiceiuri – practic acele progrămele pe care le cărăm cu noi mereu (cu unele ne-am și născut, apropo). De exemplu, dacă ți s-a spus că tu nu ai voce, că nu poți cânta, tu ai crescut cu ideea aka progrămelul ăsta, devenind o credință foarte bine înrădăcinată pe care o scoți la suprafață ori de câte ori ești pus în situația de a cânta – și care practic te împiedică să îți exerciți talentul. Ești efectiv condus de aceste progrămele fără să-ți dai seama măcar.

Cum mă ajută starea de mindfulness efectiv? Care sunt beneficiile?

În acea fracțiune de secundă când apare starea mecanică de ”eu nu pot face asta” de exemplu, să poți să evaluezi ce resurse ai, ce instrumente te pot ajuta în acel moment, putând astfel alege liber, neperturbat nici de propriile credințe și nici de ce se întâmplă în jur. Și da, acum poate te întrebi, la fel ca mine, de exemplu, ”cum să nu mă mai enervez?” Ei bine reacția tot mai apare, că e normal, suntem oameni și suntem obișnuiți să reacționăm, dar cheia este să îți creezi prin mindfulness acel spațiu mental care te ajută să alegi: mergi pe calea enervării, arunci vorbe și ataci SAU te repozitionezi, simți acea energie și o transformi în putere ca să răspunzi prin acțiune, nu reactivitate.

Cât durează până încep să vad rezultatele meditației midfulness?

Studiile ne spun că sunt suficiente 10-20 de minute pe zi și în 8 săptămâni ai să vezi primele rezultate. Încurajator, nu? 🙂

Spuneam mai sus că nu trebuie neapărat să stai în lotus, pe perniță. Trebuie doar să îți iei un răgaz în care, practic, îți propui să îți conduci toată energia și atenția fie spre ceva fix, ex. respirația, fie te concentrezi să îți observi  gândurile, lăsându-le să zburde libere, fără să te duci după ele.

Poți practica midfulness și la metrou, și când faci mâncare, etc. Secretul e să fii prezent în acel moment, să nu te gândești la ce ai făcut mai devreme sau la ceva din viitor, ci să fii atent la cum învârți în mâncare, de exemplu. E ca și cum am da sonorul gândurilor la minim.

Un exercițiu care antrenează starea de mindfulness este să privești ceva din natură: cerul, o plantă, un nor, parctic ceva care te aduce în momentul prezent, te scoate din oceanul gândurilor tale care te consumă în acel moment.

Cum pot doar să observ ce se întâmplă în jur și să nu intervin cu judecata proprie?

În primul rând, noi nu judecăm. Se judecă în mintea noastră, pentru că așa am fost obișnuiți. Atunci când realizezi că nu ești proprietarul gândurilor tale, realizezi de fapt că nu te obligă nimeni să mergi după ele, să înoți în ele, să lași să te consume, încât te simți liber să alegi altceva, să investești în alt gând/sentiment care să îți dea o stare de bine.

Ești obișnuit să judeci ”ăsta e bun, ăsta e rău, ăsta e frumos, ăsta e urât”, iar aceste lucruri nu dispar în cele 8 săptămâni de practicare a meditației mindfulness. Primul pas este să observi, să realizezi că acel gând ți-a apărut că așa ai fost învățat; apoi să te întrebi: doresc să continui cu acest gând? Este ceea ce vreau să devin?

Ai cea mai mare putere să schimbi felul cum vei fi. Ce faci acum determină cum vei fi pe viitor. Poți să alegi să fii o persoană încruntată, stresată, mofturoasă, nefericită. Sau poți să alegi să fii mai senin, mai calm, ca la bătrânețe să poți zâmbi când îți vei vedea nepoții făcând lucruri nebunești pe care tu nu mai poți să le faci și să nu îi critici. Judecata este doar un gând, pe care îl constați, și alegi: urmezi gândul acela, îl amplifici sau îi zici să plece, să te părăsească, așteptând un altul la rând, care îți este util și care să te ajute să fii bun cu tine și implicit și cu ceilalți.

Ce fac dacă gândurile mele sunt mai puternice decât mine? / Cum îmi gestionez gândurile?

Gândurile te pot afecta doar dacă tu le permiți să te afecteze. Este esențial să nu îți investești energia luptându-te cu acele gânduri sau acele lucruri care nu îți plac la tine. Tot ale tale sunt, poate ți-au și servit la un moment dat. Nu trebuie să renunți la ele, ci trebuie să renunți la a fi atașt de ele, la a fi controlat de ele. Trebuie să le evaluezi: te duc acolo unde vrei să ajungi, te duc la ceea ce vrei să devii? Reflectează la asta puțin.

Cheia este să nu te agăți de niciun gând, nici de unul pozitiv, nici de unul negativ. Lasă-le să treacă. Scopul tău este să începi să îți dirijezi atenția extinsă în mod voluntar, să fii prezent la tot ce trece prin minte, nu să mergi după ele. Discernământul este esențial. Practic tu nu faci nimic. Cel mai greu este să nu faci nimic, de fapt. Dar poți face asta. Poți să îți antrenezi mintea astfel încât să fii acolo când te confrunți cu ceva. Să nu te lași dus de reacție înainte să realizezi că te-a cuprins. De exemplu, când te enervează ceva, vezi că se întâmplă și decizi dacă lași acea situație să te tulbure sau nu. Vezi tu, când te enervezi ești vulnerabil. Când ești calm, ai o altfel de energie pe care ți-o dozezi în mod diferit.

Eu, de exemplu, de cum încep să îmi apreciez zgomotul gândurilor mele (da, am reușit, deși mă scoate din minți uneori!), mă opresc din a lupta împotriva lui; și oprindu-mă din a lupta, toată energia pregătită și stocată în această luptă/împotrivire se eliberează. Am o mult mai mare capacitate de a alege dacă să mă concentez pe ceea ce gândesc sau să las acel gând să treacă. Iar mai puțină reacțiune alimentează zgomotul minții mult mai puțin, așa că el se disipează astfel mai ușor. Astfel, energia mea este eliberată pentru a fi investită în alte preocupări, mai creative și mai de folos.

Meditația mindfulness mă face să fiu indiferent/ignorant?

Nu, în niciun caz! Dacă filtrezi mai bine gândurile, nu înseamnă că devii indiferent, ci că înveți să gestionezi mai bine situațiile.

Cât de tare îți dorești să nu te mai stresezi inutil?

Cam la asta se reduce în esență meditația de tip mindfulness. Dacă îți e clar că nu mai vrei să irosești energie suferind sau stresându-te inutil, atunci începe să practici mindfulness. Sau altă tehnică de relaxare. Orice rezonează cu tine și cu ființa ta. Gasește-o, îmbrățișeaz-o și las-o să te bucure. Dacă nu faci progrese, evaluează-ți situația si adapteaz-o. Ai încredere în tine.

Mindfulness te ajută să alegi pe ce să te concentrezi, să capeți claritate asupra a ceea ce observi și să accepți ceea ce experimentezi. Și într-un fel aceste trei fațete unice ale meditației mindfulness se combină într-un mod magic pentru a oferi valoare, pentru a îmbogăți toate momentele din viața ta.

Aici găsești un curs de meditație mindfulness interactiv, gratuit, care te va ajuta să te familiarizezi cu această tehnică: http://unifiedmindfulness.com/core

Tot ce trebuie să faci este să îți acorzi acest răgaz câteva minute pe zi. Hai, începe chiar acum!

RelatedPost

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.