Nu mai încerca să schimbi oamenii: 3 pași de urmat

Nu mai încerca să schimbi oamenii: 3 pași de urmat

”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume” – Mahatma Gandhi

Prin încercarea de a-i schimba pe ceilalți nu faci decât să-ți acumulezi frustrări și să eșuezi din start. Îți spun din proprie experiență – nu funcționează. Ai venit în lumea asta ca să fii cea mai bună versiune a ta și te poți schimba doar pe tine, pentru că îți cunoști cel mai bine inima, gândurile, trecutul, fricile și convingerile. Deci neputând accesa interiorul sufletesc al altora, neavând cum să știi adevăratele lor trăiri și sentimente, nu ai cum să-i schimbi. E simplu.

Recunosc acum că în dorița mea arzătoare de a-i schimba pe ceilalți, mă amăgeam singură spunându-mi că încercam de fapt să le fac viața mai ușoară, să îi motivez, să îi inspir. De fapt, vroiam să-i schimb. Și asta era contraproductiv, întrucât mecanismele lor de apărare ridicau ziduri atât de înalte de nici echipajul de demolări nu le putea dărâma.

Citește și: 15 lucruri la care trebuie să renunți pentru a fi fericit

Singura cale de a ajuta pe cineva este să-l lași să fie pur și simplu, și să realizezi că fiecare își are calea lui și că mai devreme sau mai târziu vor realiza singuri, în ritmul lor dacă acea cale e cea mai bună pentru ei sau nu și se vor reorienta. Nu când vrem noi. Când vor ei. Nicio secundă mai devreme. Și să încerci să fii tu o persoană mai bună, astfel vor vrea să fie ca tine, vei fi un model de urmat.

Ție ți-ar plăcea să te bată cineva la cap mereu că nu e bine să faci aia, că mai bine e să faci ailaltă, etc.? Probabil că nu. Iar când schimbi perspectiva, realizezi că nu îți dă nimeni dreptul să faci asta, cu atât mai mult cu cât se lasă cu vânătăi de la atâtea ziduri de care te lovești.

1. Începe prin a-i accepta pe ceilalți

Acceptarea aduce pace, iar pacea dizolvă rezistența și resentimentele.

Nu poți controla mințile sau destinele celorlalți. Acceptă-i exact așa cum sunt. Oferă-le iubire necondiționată. Fiecare e prezent în viața ta cu un motiv, nimic nu e întâmplător. Lasă poveștile voastre să se împletească frumos sub cununa acceptării. Când vei începe doar să accepți, fără nicio altă acțiune, vei vedea cât de ușurat te vei simți. Și vei începe să vezi frumusețea și valoarea celor din jur cu adevărat.

2. Învață să ierți

Iertarea este la fel de importantă ca acceptarea. Iartă pe oricine ți-a făcut rău cu sau fără intenție. Dacă nu faci asta, este posibil să te învinovățești pe tine și să te faci cumva responsabil de comportamentul celor din jur, iar asta nu ajută nimănui. Iertarea este un dar care ți-l oferi ție în primul rând, pentru că vei găsi pacea și nu va mai trebui să te consumi. Și da, ieratea este un proces. Practicând-o regulat, vei vedea ce diferență majoră va face pentru liniștea sufletului tău și automat, pentru comportamentul față de cei din jur.

Un exercițiu simplu: Închide ochii, respiră adânc și imaginează-ți în fața ta persoana pe care vrei să o ierți (poți fi chair și tu). Imagineaza-ți că îi spui: „Te iert acum. Și te rog să mă ierți și tu la rândul tău.” Apoi imaginează-ți că îmbrățisezi acea persoană. Apoi deschide ochii și lasă-te cuprins acel sentiment minunat de eliberare. E posibil să simți ceva și în corp dacă reușești să practici iertarea cu tot sufletul, de exemplu un gol în stomac sau să îți vină să caști sau să oftezi. Toate astea sunt semne bune, semne că te eliberezi de toate acele sentimente negative stocate vis-a-vis de cineva. Îmbrățișează-le și bucură-te de frumusețea sufletului tău. Și al celor din jur.

3. Canalizează-ți energia spre propria persoană

În loc să te mai lovești de ziduri, fă cale întoarsă și începe călătoria spre propriul sine, spre propria ființă. Vezi ce comori descoperi și adu-le la suprafață. Lasă strălucirea aurului din ele să-ți înfrumusețeze viața. Și vei vedea că cei din jur vor dori să fie ca tine, să aibă strălucirea și pacea ta. Iar asta te va duce exact acolo unde ai vrut de fapt să ajungi de prima dată, dar nu ai reușit. Vei vedea că în zidurile vecine vor apărea spărturi, care vor permite strălucirii comorilor tale să pătrundă dincolo de ele, dărâmându-le și dezvăluind treptat frumusețea prăfuită a celui de dincolo de ele. Și așa, admirând comoara de lângă tine, vei vedea că nu mai ai niciun motiv pentru care vei vrea să o schimbi.

Cheia este să te concentrezi pe tine și doar pe tine. Pe propria evoluție, pe cunoaștere. Fă ceva pentru sufletul tău în fiecare zi și curând vei vedea că sentimentul de neputință și de frustrare care a apărut de-a lungul numeroaselor încercari de a-i schimba pe ceilalți, va dispărea și îți va fi mult mai ușor să fii mai productiv și să se concentrezi pe visele si dorințele tale. Restul lucrurilor se vor așeza de la sine. Ai încredere în tine, suflet frumos.

 

3 Replies to “Nu mai încerca să schimbi oamenii: 3 pași de urmat”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.