Practica recunoștinței

Practica recunoștinței

“Fii recunoscător pentru tot ce ai si vei avea mai mult. Dacă te concentrezi pe ce nu ai, nu vei avea niciodata destul.” – Oprah Winfrey

În drumul meu spre a înțelege și a învăța cum să ne îmbogățim viața și cum să devenim mai buni și mai optimiști, am găsit o practică foarte interesantă, pe care am fost bucuroasă să văd că oarecum o inclusesem în mod natural în viața mea, însă nu o exersam la nivelul la care o fac în prezent – știind acum mai multe detalii despre tot ce implică aceasta.

Dna Prof. Dr. Mia Leijssen de la Universitatea din Leuven a descris foarte frumos recunoștința ca o reacție emoțională prin care te simți ”binecuvântat” și prin care vezi oamenii și lucrurile ca un ”cadou”. Recunoștința este o reacție pur emoțională de a realiza că există (sau și se întâmplă) ceva bun în viața ta. În acest sens, te concentrezi pe un sentiment de ”abundență”, în locul unuia de ”deficit” și capeți astfel o atitudine mai pozitivă în privința tuturor aspectelor care te înconjoară.

EXERCIȚIU

Îți propun acum un exercițiu care te va cuceri prin simplitate și eficiență:

Gândește-te în fiecare seară la trei lucruri din ziua respectivă pentru care te simți recunoscător. Apoi scrie-le pe o foaie de hârtie sau, și mai bine, într-un jurnal. Jurnalul tău de recunoștință. Apoi fă acest exercițiu timp de o lună și observă efectele pe care le are asupra ta.

Chiar dacă la început poate ți se pare greu, sau ai impresia că nu ți s-a întâmplat nimic extraoridinar în ziua respectivă care să fie demn de menționat, treci dincolo de aceste ”bariere” și scrie inclusiv lucruri mărunte, cum ar fi o cafea pe care ai savurat-o din plin și care ți-a pornit motoarele de dimineață.

Eu, de exemplu, îmi fac inventarul lucrurilor pozitive în gând în fiecare seară când mă spăl pe dinți înainte de culcare. Prin scrierea lor efectiv pe hârtie, capăt însă o și mai mare claritate asupra lor și a ceea ce reprezintă.

Dacă te concentrezi pe elementele din viața ta pentru care ești recunoscător, sentimentul a ceea ce este bun pentru tine devine mai clar. Și prin recunoașterea a ceea ce acei oameni sau lucruri pentru care ești recunoscator îți evocă, practic crești șansele de a le acorda mai multă atenție – pentru că realizezi că îți fac bine.

Tu pentru ce ești recunoscător astăzi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.