Categorie: Autocunoaștere

Ce îți dorești cu adevărat?

Ce îți dorești cu adevărat?

Azi îți propun un mic exercițiu care îți poate aduce claritate asupra a ceea ce vrei cu adevărat să realizezi în viată, indiferent pe ce plan. Ia un caiet sau o foaie de hârtie și scrie toate lucrurile care crezi sunt importante pentru societate – care sunt prețuite de societate. Adică cele care crezi că trebuie făcute, “ca să fii în rând cu lumea”.

Acum, uită-te bine la lista respectivă. Sunt aceleași pe care le prețuiești și tu? Vezi tu, suntem bombardați cu ideea că avem nevoie de o casă mare, o slujbă importantă, o mașină și așa mai departe. Și atât de mulți dintre noi ne trăim viețile urmărind această rețetă a succesului. Se întâmplă totuși, atât de des, să realizăm tot ceea ce societatea consideră a fi de valoare, și apoi să ne simțim ca și cum am fi fost înșelați, goi pe dinăuntru. Ți-ai spus vreodată: “Asta e tot? Și acum…ce?”

Citește mai departe
(Re)descoperire de sine

(Re)descoperire de sine

Tot timpul vrei să pari ceva ce nu ești. Construiești imperii pe o fundație în definitiv falsă. De ce toată lupta asta? De ce irosești atâta energie pentru inventarea și însuflețirea unui personaj care îți aduce numai suferință? De ce să îți ascunzi frunmusețea în spatele unei măști, doar ca să primești o falsă acceptare de la ceilalți?

Niciuna din sutele de măști nu-i poate impresiona. Niciodată nu vei fi ca ei. Niciodată nu vei fi destul de ”bun” pentru ei. Dar ideea e că nici nu trebuie. Odată ce ajungi să înțelegi asta, vei putea rupe lanțurile. Odată ce vei înțelege că a fi diferit e esența ta și că doar lăsându-te să strălucești, îți vei elibera adevăratul potențial, de abia atunci vei simți cu adevărat că trăiești. Atunci când vei fi pregătit să faci cunoștință cu tine, cu adevăratul tu, vor începe să apară miracolele în viața ta.

Citește mai departe
În căutarea fericirii

În căutarea fericirii

„Evită să cauți fericirea. Caută să îți definești misiunea și să o îndeplinești”. – John Perry Barlow

De ce? Pentru că făcând lucruri care îți plac, care vin din inimă, fericirea va veni de la sine. Sau mai bine zis, înveți să o descoperi. Pentru că e în tine dintotdeauna. Dar ai pus tol felul de bariere în calea ei. Ai negat-o, ai subapreciat-o. Ai fost orb. Nu ai știut că zace în tine. Și tocmai de aia ti-ai propus să o cauți în altă parte, în exterior. Cum? Trăind visele altora. Lăsând ca alții să aleagă pentru tine. Născocind dorințe care nici măcar nu sunt ale tale, care aparțin altora, societății, convențiilor.

În momentul în care începi să te cauți pe tine, să te cunoști, să te descoperi, atunci începi să trăiești în concordanță cu adevăratele tale dorințe, vise, aspirații. Doar atunci poți să dai totul, pentru că îți trăiești pasiunea, misiunea, scopul. Trăiești în mod natural. Nimic forțat, doar aliniat. Citește mai departe

Perspective

Perspective

***

– Cred că e mai puțin despre iubire, ci mai degrabă despre devenire, evoluție, vindecare.

– Așa zici?

– E vorba despre un soi de transformare a stării de infatuare de la început în ceva …

– Banal. În ceva banal.

– La prima vedere da. În ceva care servește unui scop măreț, acela de a deveni noi ceea ce avem nevoie, dar nu transformându-l pe celălalt în oglinda ta. Nu așa lucrezi la tine.

Citește mai departe
Pe drum

Pe drum

Eu: – Nimic nu trece până nu te învață ceea ce trebuie să știi.

Ella: – Aiurea! Tot ce trebuie să știu, știu deja. Ce nu știu, voi afla.

Eu: – Exact, vei afla, dacă accepți că trebuie să treci prin asta, ca să crești, ca să înveți, ca să evoluezi.

Ella (iritată): – Păi trec oricum prin asta, că n-am cum să sar peste! Dar nu va trece așa, când eu voi fi „mai matură și mai înțeleaptă”. Prostii!

Eu: – Nu ești de acord că toate experiențele te fac să îți depășești limitele, că toate bolile te fac să realizezi că trăiești în disonanță cu ce îți dorește sufletul și că e timpul să faci niște schimbări?

Citește mai departe

Doar atunci când te pierzi, te regăsești

Doar atunci când te pierzi, te regăsești

Vrei tot timpul să afli răpunsuri. Vrei să afli adevărul suprem. Dar gândește-te puțin, nu ești oare mai fericit atunci când cauți adevărul? Nu este oare vorba despre dependența de întrebarea însăși? Odată ce ai găsit răspunsul, riști să se încheie totul.

Vrei să te regăsești, să fii găsit – dar nu este oare mai plăcut să te pierzi? Nu ești tu oare călător în ultimă instanță? Nu călătorești, nu cauți?

Citește mai departe
Curcubeu

Curcubeu

Undeva deasupra norilor

îmi prefac sufletul în stropi de ploaie caldă.

 

Cu tunet îmi alung grijile.

Cu fulger străpung lanțurile conștiinței.

Apoi aștern culoare peste inima mea albă –

Sunt un pictor și mă joc cu sentimentele,

amestecându-le într-un dans amețitor de umbre și lumini,

vârtej de nebunie pură.

 

Citește mai departe

Deciziile tale vs. reacțiile lor

Deciziile tale vs. reacțiile lor

Dacă te simț răspunzător de sentimentele celorlalți, nu mai poți lua decizii bazate pe ceea ce este bine. În schimb, vei lua decizii bazate pe modul în care alții se simt în legătură cu alegerile tale.

Dacă te simț răspunzător de nemulțumirea altora, devii controlat de ceilalți.

Trebuie să fim întotdeauna atenți la sentimentele celorlalți cu privire la alegerile noastre. Dar nu ar trebui să ne asumăm niciodată responsabilitatea pentru modul în care ceilalți se simt.

Citește mai departe
Cum combatem stresul? Cu recunoștință.

Cum combatem stresul? Cu recunoștință.

Prea mulți oameni vor să facă cât mai multe lucruri foarte repede, iar când nu reușesc, ei experimentează un nivel ridicat de stres, care de fapt îi împiedică să ia decizii mai bune.

Principalul lucru care te împiedică să ai rezultate mai bune este abilitatea ta de a lua decizii rapide. Și principalul lucru care te împiedică să iei decizii rapide este stresul.

Stresul este o reacție chimică, este rezultatul modului cum percepi și interpretezi o anume situație, bazată pe înțelesul pe care i-l oferi în acel moment. Se întâmplă ceva, realizezi ce se întâmplă, zici ”Oh Doamne, asta e de rău.” Generezi o semnificație negativă iar corpul răspunde  eliberând un hormon numit cortizol. Iar cortizolul e magic, are abilitatea incredibilă ca în 7 minute să îți înjumătățească IQ-ul! Da, e adevărat. Gândește-te la momentele stresante și ai să găsești cu siguranță o situație în care ai procedat prostește, ca mai apoi să îți revii și să zici: ”Unde mi-a fost mintea?”

Citește mai departe
Din nou copii

Din nou copii

Ideea de a visa la o lume extraordinară necesită un anumit nivel de entuziasm. Entuziasm pe care oamenii mari îl transformă în epuizare, în blazare. ”Am fost acolo, am făcut cutare. Cam atât.” Avem nevoie să ne conectăm din nou cu simțurile noastre, să trezim atenția minții din letargia obișnuinței și din filmul familiarității și să o redirecționăm în schimb către minunile existenței. Ca atunci când eram copii.
Citește mai departe

Frică de măreție

Frică de măreție

Ne e frică de propria măreție.

Ceea ce întrezărim în momentele noastre perfecte sunt indicii a ceea ce am putea deveni și parcă ne lipsește curajul de a ne da o șansă. Ne lipsește încrederea de a deveni ceea ce am putea deveni, și totuși, putem observa același tipar: oricine care a realizat vreodată ceva însemnat și-a depășit cu mult zona de confort, încât nu poți zice altceva decât ”Jos pălăria!”

Citește mai departe
Întoarce-te la tine

Întoarce-te la tine

Privește pentru o clipă la tine, la apa aceasta adâncă și limpede.

Lasă-te purtat de valurile line și observă-te. Uită-te la tine, la ființa asta minunată. Nu la cine vor părinții tăi să fii, nu la cine vrea societatea să fii, ci la tine, pur și simplu.

Lasă zgomtul lumii exterioare să se audă în depărtare. Tu să auzi doar vocea sufletului tău. Petrece puțin timp aici, cu tine și cu sufletul tău, învăluit de magie. Simte energia blândă, vibrația ființei tale.

Citește mai departe
Regula celor 90 de secunde

Regula celor 90 de secunde

Știai că orice emoție puternică din corpul nostru dispare după 90 de secunde de când s-a declanșat? Altfel spus, durează 90 de secunde ca  efectul ”chimic” al unui hormon să dispară din corpul tău, după ce acesta a fost eliberat în organism, ca reacție a unui proces mental.

Hormonul stresului, cortizolul, face și el parte din această categorie. Imaginează-ți cum ar fi să nu mai fii atât de reactiv la orice emoție negativă care apare, cum ar fi să nu îți amplifici starea negativă declanșată de diferite contexte/circumstanțe care îți provoacă stres, din nou și don nou. Viața ta ar fi mult mai frumoasă și mai liniștită.

Citește mai departe
Cum sună dialogul tău interior? Începe să-l moderezi în 4 pași

Cum sună dialogul tău interior? Începe să-l moderezi în 4 pași

Dacă vrei să îți schimbi viața, începe prin a schimba modul cum vorbești cu tine, prin a modera dialogul tău interior.

Vocea ta interioară are un impact enorm asupra ta ca persoană și asupra modului cum îți trăiești viața. Deși pare greu, cu exercițiu susținut îți poți schimba discursul interior. De ce ai vrea să faci asta? Ei bine, pentru că te binedispune, îți crește încrederea în tine, îți permite să atragi ceea ce-ți dorește inima și te ajută să reduci stresul.

Citește mai departe
Nu mai încerca să schimbi oamenii: 3 pași de urmat

Nu mai încerca să schimbi oamenii: 3 pași de urmat

”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume” – Mahatma Gandhi

Prin încercarea de a-i schimba pe ceilalți nu faci decât să-ți acumulezi frustrări și să eșuezi din start. Îți spun din proprie experiență – nu funcționează. Ai venit în lumea asta ca să fii cea mai bună versiune a ta și te poți schimba doar pe tine, pentru că îți cunoști cel mai bine inima, gândurile, trecutul, fricile și convingerile. Deci neputând accesa interiorul sufletesc al altora, neavând cum să știi adevăratele lor trăiri și sentimente, nu ai cum să-i schimbi. E simplu.

Citește mai departe
15 lucruri la care trebuie să renunți pentru a fi fericit

15 lucruri la care trebuie să renunți pentru a fi fericit

Aici este o listă cu 15 lucruri la care, dacă alegi să renunți, viața ta va fi mult mai ușoară și mult, mult mai fericită. Ne agățăm de atât de multe lucruri care ne provoacă imensă durere, stres și suferință – și în loc să le eliberăm pe toate, în loc să ne permitem nouă înșine să fim lipsiți de stres și fericiți – ne agățăm de ele. Dar până aici. De astăzi, vom renunța la toate acele lucruri care nu ne mai servesc, și vom îmbrățișa schimbarea. Gata? Să începem:

Citește mai departe
Practica recunoștinței

Practica recunoștinței

“Fii recunoscător pentru tot ce ai si vei avea mai mult. Dacă te concentrezi pe ce nu ai, nu vei avea niciodata destul.” – Oprah Winfrey

În drumul meu spre a înțelege și a învăța cum să ne îmbogățim viața și cum să devenim mai buni și mai optimiști, am găsit o practică foarte interesantă, pe care am fost bucuroasă să văd că oarecum o inclusesem în mod natural în viața mea, însă nu o exersam la nivelul la care o fac în prezent – știind acum mai multe detalii despre tot ce implică aceasta.

Citește mai departe
Gânduri negative vs gânduri pozitive

Gânduri negative vs gânduri pozitive

Oare e normal să ne lăsăm dominați de emoții sau de gânduri? Cumva am crescut cu toții cu ideea că ”E normal să sufăr, e normal să fiu supărat, e normal să fiu așa și pe dincolo.” Dar eu cred că ar trebui să vedem dincolo de aceste bariere, să învățăm să nu ne mai complacem în niște stări distructive care nu ne îmbogățesc existența, ci dimpotrivă, o îngreunează.

Citește mai departe
Cele trei litere – Analiză pe suflet deschis

Cele trei litere – Analiză pe suflet deschis

11 luni de tratament împotriva tuberculozei.

11 luni care mi-au schimbat viața.

11 în care am învățat să prețuiesc cu adevărat viața.

11 luni în care am crescut enorm.

11 luni în care m-am regăsit.

11 luni în care am învățat să mă prețuiesc pe mine ca persoană.

11 luni în care am aflat cât de important e să ne îngrijim sănătatea.

Sunt niște lecții pe care viața ți le dă și este atât de important să înveți din ele, atât de important să nu mai mergi pe cărarea greșită pe care ai mers până acum și care a dus la apariția acestor boli. Eu simt că am evoluat ca persoană, ca individ, ca spirit în primul rând și merg în continuare pe drumul ăsta pe care l-am descoperit, pentru că sunt sigură că e calea cea dreaptă.

Citește mai departe
Intenție

Intenție

Orice în viață începe cu o stabilirea unei intenții. Prin crearea acestui blog, intenția mea este sa iți dăruiesc cât mai multe din trăirile si experientele mele legate de procesul de autocunoaștere, de evoluție a noastră ca ființe umane, ca spirite, ca suflete.
Cred că echilibrul este cheia unei vieți sănătoase, frumoase, liniștite. Iar echilibrul este o arta. Hai să pornim împreună într-o călătorie spre universul nostru interior. Hai să învățam împreuna să devenim maeștrii vieților noastre, orchestrându-le cu măreție până la final. Hai să dobândim împreună arta echilibrului, pentru a putea face din înseși viețile noastre o artă.

Citește mai departe